Biblioteka NASLEĐE
 
Miroslav Timotijević
MANASTIR KRUŠEDOL (U 2 TOMA)
Bogata i složena istorija manastira u svim periodima njegovog postojanja - od prvih decenija 16. veka do današnjih dana: ukazano je na manastirske tipike i monaška pravila, liturgijski i širi bogoslužbeni život; protumačen je razvoj velikog manastirskog kompleksa i postepeno uobličavanje njegovog višespratnog kelijskog zdanja; rasvetljena simbolična topografija zdanja, njegovih ulaza, kapela, trpezarija, skrivnica, kelija, podruma kao i reprezentativnih salona; ukazano na brojne izgubljene ikone opisane u arhivskoj građi, kao i na portretske galerije karlovačkih mitropolita, austrijskih Habzburgovaca i srpskih Obrenovića, koje su najvećim delom nestale, ili nisu više u manastiru. Posebna pažnja je posvećena rekonstrukciji bogate manastirske riznice i razvoju nekadašnje manastirske biblioteke, kao i rasvetljavanju memorijalne namene manastira, njegovih relikvija i grobova, kojima je stekao ugled Panteona prekosavskih Srba. Knjiga je dokumentovana crtežima i fotografijama, starim arhivskim snimcima, grafikama i mapama od kojih mnoge nisu bile poznate.
Ilustrovano.  Ćirilica.  Tvrdi povez .  Broj strana: 341+361.  Format: 25x31 cm  ISBN 1. 978-86-441-0770-5 ISBN 2. 978-86-441-0803-0
Cena :8800

Dinko Davidov
SVETILA FRUŠKE GORE
Knjiga Svetila Fruške gore dr Dinka Davidova predstavlja pravu retkost među knjigama o našim manastirima. U njoj je autor sa jedne strane dao celovitu sliku manastira naše Svete gore, a sa druge je vodio računa i o tome da svaki manastir bude celovito predstavljen. Zato može da se kaže da je to monografija fruškogorskih manastira.
Ilustrovano.  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 220.  Format: 25 x 31 cm.  ISBN 86-441-0623-6
Cena :3300

Dušan Škorić
MANASTIR PRIVINA GLAVA
Monografija MANASTIR PRIVINA GLAVA nastala je kao rezultat dugogodišnjeg istraživačkog i naučnog rada. U delu knjige koji govori o istoriji manastira autor iznosi nove činjenice o godini izgradnje stare crkve i otkriva ime pravog ktitora, despota Jovana Brankovića. Takođe, knjiga razjašnjava i zbivanja za vreme turskog perioda, 18, 19. i 20. veka.
Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 184.  Format: 25 x 31 cm.  ISBN 86-441-0699-6
Cena :3300

Jovan Sterija Popović
DELA
Knjiga je objavljena u godini kada obeležavamo dva jubileja Jovana Sterije Popovića - dvestagodišnjicu rođenja i 150 godina od smrti našeg najvećeg komediografa, ali i pesnika, romanopisca, kulturnog poslenika... U knjizi je napravljen širok izbor iz njegovog komediografskog rada; ilustrativan izbor iz njegovih žalosnih pozorja; širi izbor iz poezije i proze; ključni tekstovi o pozorištu, književnosti i jeziku. Humoristično-satirični spisi, prepiska i izvodi iz Retorike daju celovit presek njegovog rada. Drugi, manji deo knjige sadrži izbor iz znanja o delu Jovana Sterije Popovića: o njegovim komedijama, tragediji, jeziku, dramaturgiji, vezama sa drugim književnostima i kulturama, značenju poezije, strukturi njegove ličnosti.
Priredio prof. dr Nikola Grdinić.  Ćirilica.  Tvrd povez (Zaštitna kutija).  Broj strana: 1036.  Format: 16,5 x 23 cm.  ISBN 86-441-0650-3
Cena :3300

Dositej Obradović
DELA
Ova knjiga predstavlja Dositeja Obradovića uključivanjem različitih dela i aspekata njegovih doprinosa, od književnih, jezičkih, filozofskih, estetičkih, etičkih, do kulturnih i filozofsko-religijskih. Knjigom su obuhvaćeni sledeći tekstovi: Pismo Haralampiju, Život i priključenija, Sovjeti zdravoga razuma (izbor), Basne (izbor), Sobranija (izbor), Mezimac (izbor), Prepiska (izbor), Poezija (izbor), kao i prilozi: Pogovor, Izbor iz kritičke literature, Bibliografija najvažnijih izdanja, Selektivni spisak literature o Dositeju, Hronologija života i rada, Rečnik manje poznatih reči i izraza, Fotografije, karte i faksimili. Dositejevi tekstovi transkribovani su u skladu sa naučnim principima i novim pravopisom.
Ilustrovano.  Ćirilica.  Tvrd povez.  Broj strana: 486.  Format: 17 x 25 cm.  ISBN 86-441-0597-3
Cena :1980

Branislav Todić
SERBIAN MEDIEVAL PAINTING - THE AGE OF KING MILUTIN
In the book Serbian Medieval Painting - The Age of the King Milutin, by the professor Branislav Todic, the author describes the most glorious period of the serbian medieval art, including all the frescos and icons created in the period between 1282. and 1321. of which some masterpieces are scattered in Italy, Greece, Macedonia and throughout the whole former Yugoslavia. Printed on high quality paper, with over 250 color and black-and-white illustrations, in Serbian and English language.
ISBN 86-441-0271-0
Cena :4950

Dragiša, Vjera, Nevena Vitošević
THE SHEPHERD SEEKS THE BOTTOM OF THE HEAVENS
Anthology of naive poetry, painting and sculpture of Serbia, Montenegro and Republic of Serbia.
ISBN 86-441-0477-2
Cena :4950

Dragiša, Vjera, Nevena Vitošević
PASTIR TRAŽI DNO NEBA
Antologija pesama, slika i skulptura samoukih umetnika Srbije. Jedinstveno koncipiran izbor iz ukupnog opusa četrdeset dva pesnika i osamdeset slikara i vajara.
Ilustrovano.  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 488.  Format: 20 x 25,5 cm.  ISBN 86-441-0272-9
Cena :4950

Miodrag Jovanović
SRPSKI MANASTIRI U BANATU
Monografija upoznaje čitaoce sa bogatim manastirskim kulturnim nasleđem u Banatu, delimično obuhvatajući i njegov rumunski deo. Autor je sa izuzetnom naučnom i istraživačkom posvećenošću istražio i predstavio bogatstvo srpskih manastirskih građevina i njihov duhovni značaj, otkrivajući tako jedan deo srpske kulture koji je nepravedno dugo izmicao našoj pažnji i brizi. Od 13. do 19. veka, austro-turskih ratova i razaranja, podela u Pravoslavnoj crkvi, mnogobrojnih potonjih ratova, manastiri su imali da izdrže mnoga iskušenja, služeći srpskom narodu često kao jedinstven putokaz i znak njegovog identiteta. Od Vojlovice kod Pančeva, Mesića nadomak Vršca, Zlatice i Kusića, Bezdina, Bazjaša ali i Hodoša - Bodroga, Šemljuga - Saraka, Arad - Gaja, Novog Bečeja, kao i manastira u Zrenjaninu i Kikindi... koje su oslikavali istaknuti slikari Jakov Orfelin, Grigorije Jezdimirović ili Jovan Isajlović...
Broj strana: 196 + kolorni deo 64 strane , Ilustrovano.  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Format: 25 x 31 cm.  ISBN  86-441-0330-X
Cena :3300

Dušan Škorić
SRPSKE IKONE NA STAKLU
Postojanje srpskih ikona na staklu, od početka 18. veka pa do prvih decenija 20, kroz postojanje više radionica i nekoliko desetina poznatih ili nepoznatih majstora jeste iznenađenje. Gledano kroz podelu umetničkih pravaca, ikone na staklu imale su prvi, zografski period, kada su oponašane ikone na drvetu, barokni period koji je trajao do kraja 18. veka i kada su kao predlošci služili srpski i bečki bakrorezi. Početkom 19. veka bio je kratki period klasicizma, a zatim se, polako, srpske ikone na staklu pretvaraju u narodnu umetnost, u etnografski materijal. Najdragocenije su ikone iz perioda baroka i one spadaju u sam vrh evropskih radionica tog doba. Ova knjiga predstavlja otkrivanje i povratak srpskih ikona na staklu u njihovu veliku evropsku porodicu ove tehnike.
Ilustrovano.  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 130.  Format: 25 x 31 cm.  ISBN 86-441-0546-9
Cena :2860

Darinka Rackov
MANASTIR MESIĆ
Monografija poznatog banatskog manastira Mesić bazirana je na istraživanjima manastira, kao i njegove crkve, riznice, biblioteke i arhiva.
Ilustrovano.  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 159.  Format: 25 x 31 cm.  ISBN 86-441-0402-0
Cena :2750

 
VASKO POPA, DELA - RASPRODATO
Vasko Popa, možda naš najoriginalniji pesnik koji je stvorio poseban jezik moderne srpske književnosti. U prvoj knjizi se nalaze pesme objavljene za pesnikovog života, kao i pesme iz zaostavštine, zatim pesnikova biografija i bibliografija. U drugoj knjizi su zbornici koje je uredio Vasko Popa, pesnikovi zapisi, beleške, eseji o pesnicima, pogovor o pesništvu Vaska Pope i beleška o ovom izdanju. Obe knjige su ilustrovane crtežima i fotografijama.
Priredio Goran Đorđević.  Ćirilica.  Tvrdi povez. Zaštitna kutija.  Broj strana: 1600.  Format: 12,5x22  ISBN 978-86-441-0777-4
Cena :3780

Branislav Todić
MANASTIR RESAVA - RASPRODATO
Monografija predstavlja raskošan mozaik arhivske građe, istorijskih činjenica i vrsnih naučnih interpretacija umetničkog blaga manastira Resava. Na oko 170 stranica i uz veliki broj likovnih priloga u koloru, oživljena je prošlost ovog sremskog manastira o čijem postanku postoje pouzdana svedočanstva već sredinom 14. veka. Zadužbina despota Stefana Lazarevića, manastir se od 13. veka naziva Manasija. Iako je više puta razaran i obnavljan, u njemu su sačuvani fragmenti fresaka koje se ubrajaju među najlepša ostvarenja srpskog freskoslikarstva i dragocene spomenike razvoja srpske ikonografije.
Ilustrovano,crno-bele i kolor fotografije.  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 170.  Format: 21 x 24 cm.  ISBN 86-441-0024-6
Cena :3240

Mirjana Đekić
VODICE U VOJVODINI
Pružajući sveobuhvatan pregled vodica u Vojvodini koje su sačuvane kao kultna mesta narodne i zvanične religije, ova knjiga značajan je doprinos upoznavanju tog do sada malo istraživanog i nedovoljno protumačenog segmenta srpske duhovne kulture.
Ilustrovano.  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 180.  Format: 25 x 31 cm.  ISBN 86-441-0307-5
Cena :2860

Duško Kovačević, Nedeljka Kovačević
STARO HOPOVO - MANASTIR SVETOG PANTELEJMONA
Fruška gora postala je tokom vekova ropstva stecište svetilišta i žarišta srpske duhovnosti. A među fruškogorskim manastirima Staro Hopovo ima najskrovitiji položaj, što opravdava tvrdnju da su se "Srbi vraćali svemu što ih je tokom istorije podržavalo u samosvesti i otklonu prema tuđinu".
Izdanje 2003.  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 488.  Format: 20 x 25,5 cm.  ISBN 86-441-0487-X
Cena :2860

Branka Kulić
MANASTIR RAKOVAC
Monografija je raskošan mozaik arhivske građe, istorijskih činjenica i vrsnih naučnih interpretacija umetničog blaga manastira Rakovac. Uz veliki broj likovnih priloga u boji, oživljena je prošlost ovog sremskog manastira o čijem nastanku postoje svedočanstva već sredinom četvrtog veka.
Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 170.  Format: 25 x 31 cm.  ISBN 86-441-0288-5
Cena :2717

Jasna Korać
STARI PARKOVI BANATA - RASPRODATO
Knjiga Jasne Korać rezultat je višegodišnjih istraživanja i proučavanja parkovskog nasleđa, predstavlja bogatu i složenu istoriju i stvarno stanje parkova koji čine bitnu činjenicu u bogatoj kulturnoj istoriji gradskih zajednica i imućnih pojedinaca koji su stvarali i živeli u Banatu.
Ilustrovano.  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 164.  Format: 21 x 29,8 cm.  ISBN 86-441-0562-0
Cena :2808

Branko Vujović
BEOGRAD U PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI
Knjiga dr Branka Vujovića na savremen i stručan način daje pregled dva i po milenijuma duge istorije Beograda, sa posebnim osvrtom na njegovo bogato spomeničko i kulturno nasleđe. Ovo je knjiga enciklopedijskog tipa koja, sređeno, po ulicama i trgovima, opisuje sve značajne građevine, znamenita mesta i javne spomenike u Beogradu i okolini (ukupno preko 600 objekata). U knjizi se pominju imena i ideala 206 arhitekata i graditelja, 95 književnika, 180 slikara, 85 vajara i drugih stvaralaca koji su oplemenili Beograd svojim izuzetnim delima.
Drugo izdanje. 2003, preko 400 kolor i crno-belih fotografija. Ilustrovano.  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 385.  Format: 17,3 x 25,5 cm  ISBN 86-441-0272-9
Cena :2750

 
ISTORIJA BEOGRADA
Istorija grada, počev od praistorijskog i antičkog Singidunuma, prikazuje naseljavanje grada slovenskim stanovništvom, borbe naroda i država za Beograd u srednjem veku, mesto i ulogu Beograda u turskom i austro-ugarskom carstvu, položaj Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, i, konačno, Beograd kao prestonicu Srbije i Jugoslavije.
Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 608.  Format: 17,5 x 24,5 cm.  ISBN 86-7179-021-5
Cena :3300

DŽems DŽ. Frejzer
ZLATNA GRANA
Zlatna grana je Frejzerovo najveće i najpoznatije delo, sabirno mesto njegovih zrelih teorija. Ova knjiga po svojoj sadržini predstavlja trijumf naučničkog duha, a po svojim književnim osobinama prvoklasnu tvorevinu velikog umetnika.
Prevod sa engleskog , Saizdavaštvo [Alfa].  Ćirilica.  Tvrdi povez.  Broj strana: 852.  Format: 17 x 26 cm.  ISBN 86-461-0005-7
Cena :3300

Nikola Tasić
ENEOLITIC CULTURES OF CENTRAL AND WEST BALKANS
The book discusses four regional wholes: the South Pannonian Region, the Central Balkan Region, the Alpine Region and the Adriatic Region. The two former regions belong to the Central Balkans, and the two latter ones to the western part of the Balkan Region. The book is ilustratted with numerous illustrations, maps and graphic representations.
Hard cover 250 pages, P 21x24.  ISBN 86-441-0117-X
Cena :1320

[Pońćetna stranica] | [Nazad na vrh stranice]